AndreiL
Welcome to AndreiL.
Enjoy your time.
Please log in.

Stilul - Calitățile generale ale stilului

Go down

Stilul - Calitățile generale ale stilului Empty Stilul - Calitățile generale ale stilului

Post by Lucaci Andrei on Mon Jun 06, 2011 5:36 am

Code:
Stil- felul propriu de a vorbi al unei persoane; maniera proprie de a scrie a unui autor.

Calitățile generale ale stilului:
1)   Claritatea- exprimarea limpede a ideilor și sentimentelor (lexic accesibil, construcții sintactice corecte, organizarea logică a faptelor și a ideilor)
2)   Proprietatea- folosirea celor mai potrivite mijloace lingvistice pentru exprimarea mesajului (lipsa de proprietate a termenilor devine la Caragiale mijloc de realizare a comicului de limbaj: personajul Cațavencu utilizează cuvântul capitaliști cu sensul de locuitori ai Capitalei, faliți cu sensul de oameni de fală)
3)   Precizia- exprimarea simplă a gândurilor și sentimentelor, cu ajutorul unui număr restrâns, dar suficient de cuvinte (antonimul acesteia, prolixitatea, e evidentă în discursul altui personaj al lui Caragiale- Agamemnon Dandanache- eu... care familia mea de la patuzsopt în Cameră... și eu... ca rumânul imparțial... care va să zică... cum am zițe... în sfârșit... să trăiască- comic de limbaj)
4)   Puritatea- respectarea normei literare
5)   Corectitudinea-respectarea regulilor gramaticale

Calitățile limbajului poetic:
1)   Expresivitatea- se referă la capacitatea limbajului poetic de a exprima într-o manieră plastică, diferită de cea a limbajului comun, idei concentrate, cu maximă încărcătură afectivă și subiectivă; ea se realizează atât prin figuri de stil, prin imagini artistice, prin sintaxa poetică, prin topică, punctuație, prozodie, cât și prin modul particular al fiecărui poet de a folosi materialul lexical al limbii (T. Arghezi, N. Stănescu)
2)   Ambiguitatea- tehnică specifică poeziei moderne, care nu spune niciodată totul, permițând cititorului s-o interpreteze în funcție de propria subiectivitate; ea constă în faptul că aceeași sintagmă, aceeași figură de stil, același vers poate căpăta semnificații diferite
3)   Sugestia- tehnică specific simbolistă, realizată în special prin muzicalitate și prin corespondența secretă dintre realitatea exterioară și stările sufletești provocate de aceasta; poezia simbolistă nu numește obiectul, căci aceasta ar însemna „să suprime o parte din plăcerea pe care o oferă lectura textului”, ci doar îl sugerează (repetiția vocalelor închise și a consoanelor dure în lirica bacoviană sugerează închiderea universului fără posibilitate de salvare, monotonia existenței, dar și apăsarea sufletească, nesiguranța, neliniștea eului într-o lume ostilă; aceeași sugestie este cuprinsă și în simbolul plumb); moartea ca temă a poeziei nu este numită, ci doar sugerată.
4)   Reflexivitatea- caracteristică importantă a limbajului poetic, ce „există în sine și pentru sine” și este diferit de limbajul comun (T. Vianu afirmă că limbajul comun e „tranzitiv”, în vreme ce limbajul poetic e „reflexiv”); construcția discursului poetic ca monolog adresat, prezența mărcilor lexico-gramaticale ale eului liric, caracterul confesiv, exprimarea directă a sentimentelor, tema textului (probleme fundamentale ale existenței, cum ar fi iubirea, viața, moartea) sunt trăsături specifice reflexivității.


Stil- felul propriu de a vorbi al unei persoane; maniera proprie de a scrie a unui autor.

Calitățile generale ale stilului:
1) Claritatea- exprimarea limpede a ideilor și sentimentelor (lexic accesibil, construcții sintactice corecte, organizarea logică a faptelor și a ideilor)
2) Proprietatea- folosirea celor mai potrivite mijloace lingvistice pentru exprimarea mesajului (lipsa de proprietate a termenilor devine la Caragiale mijloc de realizare a comicului de limbaj: personajul Cațavencu utilizează cuvântul capitaliști cu sensul de locuitori ai Capitalei, faliți cu sensul de oameni de fală)
3) Precizia- exprimarea simplă a gândurilor și sentimentelor, cu ajutorul unui număr restrâns, dar suficient de cuvinte (antonimul acesteia, prolixitatea, e evidentă în discursul altui personaj al lui Caragiale- Agamemnon Dandanache- eu... care familia mea de la patuzsopt în Cameră... și eu... ca rumânul imparțial... care va să zică... cum am zițe... în sfârșit... să trăiască- comic de limbaj)
4) Puritatea- respectarea normei literare
5) Corectitudinea-respectarea regulilor gramaticale

Calitățile limbajului poetic:
1) Expresivitatea- se referă la capacitatea limbajului poetic de a exprima într-o manieră plastică, diferită de cea a limbajului comun, idei concentrate, cu maximă încărcătură afectivă și subiectivă; ea se realizează atât prin figuri de stil, prin imagini artistice, prin sintaxa poetică, prin topică, punctuație, prozodie, cât și prin modul particular al fiecărui poet de a folosi materialul lexical al limbii (T. Arghezi, N. Stănescu)
2) Ambiguitatea- tehnică specifică poeziei moderne, care nu spune niciodată totul, permițând cititorului s-o interpreteze în funcție de propria subiectivitate; ea constă în faptul că aceeași sintagmă, aceeași figură de stil, același vers poate căpăta semnificații diferite
3) Sugestia- tehnică specific simbolistă, realizată în special prin muzicalitate și prin corespondența secretă dintre realitatea exterioară și stările sufletești provocate de aceasta; poezia simbolistă nu numește obiectul, căci aceasta ar însemna „să suprime o parte din plăcerea pe care o oferă lectura textului”, ci doar îl sugerează (repetiția vocalelor închise și a consoanelor dure în lirica bacoviană sugerează închiderea universului fără posibilitate de salvare, monotonia existenței, dar și apăsarea sufletească, nesiguranța, neliniștea eului într-o lume ostilă; aceeași sugestie este cuprinsă și în simbolul plumb); moartea ca temă a poeziei nu este numită, ci doar sugerată.
4) Reflexivitatea- caracteristică importantă a limbajului poetic, ce „există în sine și pentru sine” și este diferit de limbajul comun (T. Vianu afirmă că limbajul comun e „tranzitiv”, în vreme ce limbajul poetic e „reflexiv”); construcția discursului poetic ca monolog adresat, prezența mărcilor lexico-gramaticale ale eului liric, caracterul confesiv, exprimarea directă a sentimentelor, tema textului (probleme fundamentale ale existenței, cum ar fi iubirea, viața, moartea) sunt trăsături specifice reflexivității.
Lucaci Andrei
Lucaci Andrei
"Tata Lor"
Stilul - Calitățile generale ale stilului 138

Number of messages : 222
Points : 2266743
Reputation : 1007
Registration date : 2008-08-15
Age : 26
Location : Cluj-Napoca

View user profile http://www.andreil.wgz.ro

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum